Про освячення дому (пояснення українською мовою)

“Без Бога не до порога”,- так казали віруючі люди в давнину і так кажуть по-сьогодні ті, хто цінить благословення такого особливого місця як оселя, приміщення для праці, відпочинку, усіх помешкань, де проходить велика частина життя людини. Будні і святкування, радість і смуток, праця і відпочинок – це все переживаємо у домі.

Дім дає захист від незгод природи, гуртує людей, сім’ї утримує в єдності. Дім першим страждає від різних небезпек – видимих і невидимих. Тому оселя віруючих людей має бути міцною, добре збудованою, а найголовніше – благословенною і захищеною Богом.

Інша важлива причина освячення оселі є те, що освячені місця завжди вважались особливими місцями, бо відчувалася особлива присутність Бога. Крім фізичного життя є ще духовне, тому оселя має стати ще й місцем нашого освячення і здобуття Божого царства. Досвід показує, що віруючі люди цінять чин освячення і після молитви зовсім по-іншому розуміється ставлення до оселі.

Що має бути і в якій послідовності?

Отож перед тим, як жити в оселі, господар повинен запросити священика благословити початок життя у новому чи обновленому домі, щоб разом попросити у молитві Господнього захисту для цього дому перед різними нещастями, щоб дарував земські і духовні блага та достаток в усьому.

Потім в часі Йорданських відвідин священик навідується з свяченою водою і звершує молитву на благословення дому і всіх проживаючих. Ціллю таких відвідин є зустріч із проживаючими, щоб ближче познайомитися і пізнати життя, мати нагоду безпосередньо поспілкуватися зі священиком. Священик молиться із сім’єю і, окроплюючи Йорданською водою, творить обновлення початкового освячення.

Тому найперше слід освятити дім і потім в наступних роках запрошувати священика для Йорданського благословення.

Перше освячення помешкань

Освячення дому має бути першим благословенням в оселях вірних, яке здійснюється священиком особливими молитвами, кропленням свяченою водою і помазанням олією.

У день освячення необхідно привести будинок, квартиру чи інше помешкання до належного стану. Слід вибрати місце, де буде звершуватися Богослуження і там приготувати столик із чистою скатертю, на якій має бути ікона, хрест, 2 свічки по боках столика, блюдечко із кількома краплями олії, список імен тих, хто проживає і навідується до оселі, а також для кожного присутнього мають бути свічечки “офірки”, які можна взяти у храмі. Приготуйте, якщо буде необхідність, посудину на святу воду. Дехто ставить також хліб і сіль.

У молитвах є згадка про сам будинок, про тих, що живуть у ньому, про всі речі, які перебувають у ньому. У читаннях псалмів звертається увага на важливості Господнього благословення.

Самі обряди несуть у собі видимий знак невидимого Божого благословення, яке проявляється в освячених видимих знаках: воді і олії. Священик у часі Богослуження просить господаря дому із свічкою пройти по всіх кімнатах, а сам вслід за ним буде окроплювати свяченою водою, яку принесе із собою, або ж освятить перед початком служіння. Після цього служитель буде помазувати святою олією на чотирьох сторонах помешкання, де вже мають бути нанесені зображення хреста олівцем або ж наклейкою. Це видимий символ Господньої опіки супроти ворогів видимих та невидимих, захист і благословення, знак нашого спасіння і твердості віри.

Коли лунають слова освячення, вірні запалюють свічки і творять знак благословення над знаком святого хреста, що помазується священиком святою олією. Слід подумати наперед, де мають бути нанесені ці хрестики і приготувати їх перед Богослуженням. Місце розташування хрестиків залежить від бажання господарів і умов: хто посередині, а хто збоку. Найкраще, щоб вони були на видному місці. Пам’ятаймо, що це також вияв нашої християнської віри.

Освятивши чотири сторони оселі, всі повертаються до місця молитви і слухають читання Євангеліє “про Закхея”, де є згадка про прихід Ісуса в дім грішного чоловіка, що покаявся і перемінився. Так і кожний iз людей, пізнавши Божу любов, яка приймає усіх, і праведних, і грішних, вирішує змінитися у кращу сторону.

Маємо пам’ятати, що освячення – не якась автоматична, магічна дія. Наслідки благословення залежать від того, наскільки ті, що випрошують це благословення бажають праведного життя, наскільки хочуть виконувати Божу волю і покладатися на Неї. Благословення потрібно підтримувати своєю щоденною молитвою і благочестивою поведінкою в освяченому домі.

Після проповіді і слова поучення священик закликає до молитви за всіх проживаючих і за тих, хто відвідує оселю. У часі єктенії, коли звучать 3 рази “Господи, помилуй”, зачитується список імен, приготований наперед.

По закінченні Богослуження і завершального благословення, співають “многоліття”. Дехто із служителів у часі освячення також використовує кадіння ладаном, звичайно, якщо на це дозволяють можливості та умови.

Кілька порад

Освятити помешкання можна в будь-який день і в будь-який час, коли це буде зручно вам і священику. Потрібно наперед узгодити час і роз’яснити адресу оселі. Задля активної участі вірних слід узгодити мову, якою буде звершуватися Богослуження. Проситься зарання приготувати місце молитви і добре розрахувати час, щоб не було спішки чи накладок. Тривалість Богослуження приблизно 30 хвилин. При цій нагоді можна освятити ікони чи інші релігійні речі, які потрібно покласти на столик для молитви.

Хто бажав би зробити пожертву, хай пам’ятає, що це добровільна справа і робиться згідно із можливостями, як вияв вдячності і матеріальної підтримки.

Заохочується також приступити до св.Сповіді та прийняти св.Причастя, щоб почати життя в оселі із чистою совістю та в ласці Божій.

По завершенні молитви, за звичаєм, господарі дому запрошують всіх присутніх на скромну святкову трапезу, як вдячність за спільну молитву, і також це запрошення до ділення спільною радістю. Таке гостювання не повинно бути обтяжуючим ні для сім’ї, ні для запрошених.

Пам’ятайте, що відвідування священиком вашого будинку – прекрасна нагода для всієї родини, сусідів, щоб зібратися разом для спільної молитви із священиком, а також, щоб зустрітися у ближчому колі та порушити цікаву й корисну тему для бесіди, щоб духовний пастир зумів дати відповідь на духовні питання, роз’яснити церковне життя, поділитися думками на болючі теми. Можливо, для декого це буде можливість познайомитися краще із священиком та зробити важливий крок у духовному житті, на який не зважиться в інших обставинах.

о.Віталій ТАРАСЕНКО