• Хай Бог благословить на Великий піст 2012 р.

    Дорогі браття і сестри у Христі,

    входимо у Святий Піст, в особливий час очищення, покаяння і духовного зросту. Сорок днів – сорок кроків на шляху до змін. Шлях покаяння тому і називається шляхом, бо має початок, продовження і завершення. Тому потрібно найперше почати цей шлях, вступити на дорогу Спасіння. Далі цей шлях потрібно продовжити.

    Кожного року маємо нагоду глибше і детальніше застановитися над нашим духовним і моральним життям, поборюючи небезпеку поверховості нашої духовності. Ми носимо назву "християни" не тому, що так ми себе називаємо, а тому що нас мають так називати, бо є подібними до Христа, нашого Учителя і Спаса.
    Піс не є духовною паузою, чи просто якийсь час, коли поживемо доброчесно і потім по-закінченні далі повернемось до попереднього способу життя. Церква – це не театр. Церква – спосіб життя. Піст – це трамплін, завдяки якому можемо змінити напрямок життя і з Божою силою перескочити через різні спокуси та пристрасті.

    Піст має бути не тільки тимчасова стриманість – не буду “цього і цього” робити на піст. Яка тоді користь? Піст – це нагода замінити діла грішні на діла милосердя. Це час, коли ми можемо засмакувати скромність в їжі, в одязі, у забавах та іншому, у всьому тому, що має нам допомогти зекономити час, щоб його посвятити на молитву, читання духовної літератури, на відвідування потребуючих. Так будемо наближатися до того, що нас освячує.

    Наша громада, як в попередніх роках буде запрошувати нас до "Діла Милосердя". Наші зібрані кошти підуть на благодійні цілі, які ми визначимо при заповнені відповідної анкети і залишимо біля плащаниці. Це наш знак любові до Христа, це свідчення того, що ми продовжуємо Його місію – поширюємо доброту в Його ім’я.

    Молитовний дух має наповнити в особливий спосіб місця нашого проживання і місця нашої праці. Роздуми над життям і смертю месії – це основні теми. Хресна дорога, Акафіст до страстей та інші покаянні молитви хай творяться там, де ви є. Спільна молитва має велику силу. Тому, спробуйте організувати спільну молитву з тими, хто є поруч вас у цьому пості.

    Сповідь і спокутування гріхів не відкладаймо на останні дні перед Пасхою. Навпаки приступаймо до Тайни покаяння на початку посту, щоб молитва була чистої душі і спокутування гріхів було повним та не поспішним. Хто відкладає покаяння, той важко грішить, адже ризикує цілою вічністю.

    Благословляю вас на цей час очищення і глибокого навернення. Молюся за кожного з нас, щоб Бог прийняв наші духовні жертви і матеріальні труди на спасіння наших душ. Прошу прощення у тих, перед ким завинив через свої людські слабості і Спаси вас Боже, що виявляєте Боже милосердя через своє прощення. І вам усім прощаю, надіючись що приймете цей Богом даний дар.

    Христос між нами!

    о.Віталій Тарасенко,

    ваш капелан, брат у Христі і духовний наставник