РЕЦЕПТИ Виготовлення просфори (одна хлібина)

РЕЦЕПТИ Виготовлення просфори (одна хлібина)
Складники: ? чайної ложки сухих дріжджів
1 склянка теплої води
3 склянки пересіяної муки «оо»
Розчиніть сухі дріжджі у теплій воді і залишити на 10 хв.
Додайте муку до розчину дріжджів, старанно змішуючи.
Місити 30-40 хв. Розрізаючи тісто, перевірте, чи є у ньому повітряні пухирці. Коли вже не має повітряних дірок, сформуйте хлібину, поставте у форму, прикривши серветкою і покладіть у тепле місце на 1 годину, або й довше, поки не підніметься.
Коли хлібина готова, проткніть її декілька разів тріскою, щоб вийшов залишок повітряних пухирців.
Попередньо розігрійте піч до 180 С
Скропіть хлібину холодною водою, щоб надмірно не припеклась.
Випікайте при 180 протягом 20 хвилин потім зменшити температуру 160 протягом 40 хв. до світло золотистого кольору.
Спечену хлібину, обгорніть вогким рушником, покладіть у пластмасовий мішечок і поставте у холодильник, щоб зм’якла на 1-2 дні.
Краяти хлібину на частички кубиками 1см, а на агнці 3 см, товщина 0,5.
Покраяні частички можна висушити, або зберігати у пластмасовій посудині у морозилці.

Виготовлення малих просфорок
Складники: 1 чайнa ложкa м’яких дріжджів, або 0,75 чайної ложки сухих дріжджів
0,5 літри теплої води
1,500 – 1,700 гр. муки (залежить від муки).
Розчиніть дріжджі у 0, 25 л теплої води і залишити на 10 хв.
Додайте муку до розчину дріжджів, старанно змішуючи стільки, щоб була густа сметана.
Розчинити приблизно на пів години і тримати в теплому приміщенні.

Місити 1 годину, щоб добре було вимішане. Поставити знову в тепле місце, зверху накрити тісто змоченою в теплій воді марлею ( марлю покласти на тісто-не буде сохнути тісто). Зверху прикрити ще рушником.
Після того, як трошки тісто підійде, додати других 0,25 л. води та давати муки стільки, щоби було добре туге тісто.
Коли тісто підійде в два рази – розтачати близько 0,7см. і виробляти булочки, класти на бляшку. (можна на дно бляшки постелити кусок звичайного полотна)
Тісто, що залишилося домішуємо з мукою і розточуємо як на варенику, робимо печатки і вирізаємо склянкою.
На виставлені булочки виробляти “печатку” трішки менші від булочок.
Класти печатку на булочки, змазавши перед тим теплою водою обидві частини, щоб добре склеїлися.
Знову прикрити мокрою марлею, зверху – рушником. Нехай підходить біля 1 – 1,5 год. Треба дивитись, щоб і добре викисли і не перекисли.
Перед тим, як покласти просфору в піч для випікання, голкою зробити наскрізь проколи в 4-5 місцях.
Пекти приблизно20 хв. при температурі 180 градусів.
Спечену просфору викладаємо на: деревяну дошку застелену сухим, а потім вологим рушником( щоб змякла шкіра просфори). Коли просфора простигне можна класти просто в холодильник, а заморожувати через 12- 16 год. після випікання.
Просфорки зберігати у пластмасовій посудині у морозилці.
Рецепт 3 Випічка просфори
1,2кг. борошна / просіяти
25 гр. дріжджів розвести у 50 мл. теплої води
700 мл. кип’яченої води
Проготування:
1) В миску налити трохи свяченої води, насипати 400 гр. борошна, залити 700 мл. окропу /кип’ятку,перемішати ложкою і відкласти поки не охолоне;
2) Як охолоне запарене тісто, до нього додаємо розведені дріжді, перемішуємо і залишаємо на 30 хв.;
3) Залишок борошна ділимо приблизно навпіл. Половину додаємо поступово у миску до тіста, мішаючи постійно. Після чого тісто викладаємо на дошку і вимушуємо додаючи поступово решту борошна. Вимішуємо приблизно 30 хв., допоки тісто не почне відходити від рук і не стане ніби трохи теплішим;
4) Накрити тісто і залишити підкисати на 30 хв.;
5) Розкачати тісто товщиною 7-8 мм., підпипати мукою, щоб не прилипало до дощечки, вирізати кружечки розміром печатки (приблизно 32 штуки) Потім розкачати тісто товщиною 4-5 мм., вирізати кружечки і зробити на них печатки;
6) Настелити пергамент викласти перші кружечки (7-8 мм.) змастити теплою водою і накласти верхні кружечки з печаткою;
7) Зубочисткою проколоти просфори з молитвою і класти пекти на 20-25 хв./ верх має бути білий, а низ – рожевий);
8) Спечені просфори викласти на дошку і накрити сухим рушником, зверху мокрим, потім знову сухим і зверху ще теплим;
9) Так просфори «відпочивають» одну годину, коли вони стануть м’якими і охолонуть, скласти їх у морозилку.
Можлива зміна пропорцій:
1,2 кг. борошна – 25 гр. дріжджів – 750 мл. води
600 гр. борошна – 12,5 гр. дріжджів – 375 мл. води
800 гр. борошна – 16 гр. дріжджів –500 мл. води