МОЛЕБЕНЬ до Пресвятої Богоматері

МОЛЕБЕНЬ до Пресвятої Богоматері

С. Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас і на віки вічні.

Л. Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі. Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас і очисти нас від усякої скверни, і спаси благий, душі наші.

(У пасхальному часі співаємо: Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах життя дарував.)

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3). Слава Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи очисти гріхи наші; Владико прости беззаконня наші; Святий посіти і зціли немочі наші, імени Твого Ради.

Господи, помилуй (3). Слава Отцю і Сину і Святому Духові і нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах,* нехай святиться ім’я твоє,* нехай прийде царство твоє,* нехай буде воля твоя, як на небі, так і на землі.* Хліб наш насущний дай нам сьогодні,* і прости нам провини наші,* як і ми прощаємо винуватцям нашим,* і не введи нас у спокусу,* але визволи нас від лукавого.

С. Бо Твоє єсть царство і сила і слава, † Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки вічні.

Л. Амінь.

 

 (Тропар, глас 4).

До Богородиці з запалом нині прибіжім, грішні і смиренні* і припадім у покаянні, взиваючи з глибини душевної:* Владичице, поможи, змилосердившись над нами* поспішися, бо загибаємо від множества гріхів* не заверни твоїх рабів з нічим* бо в Тобі єдину заступницю маємо.

Слава Отцю і Сину і Святому Духові і нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь.

Не замовкнемо ніколи, Богородице* про силу Твою говорити ми, недостойні* бо коли б Ти не предстояла благаючи* хто б нас вирятував від стільки бід?* Хто ж би охоронив нас нині вільними?* Не відступимо від Тебе, Владичице* Твоїх бо рабів спасаєш завжди від усякої біди.

Св. Будьмо уважні. Мир всім. Премудрість, будьмо уважні.

Прокімен

Пом’яну ім’я Твоє* у всякім роді і роді

 Стих: Слухай, дочко, і споглянь і прихили вухо Твоє.

Св. Господеві помолімся.

Л. Господи помилуй.

Св. Бо Ти святий єси, Боже наш, і у святих спочиваєш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину і Святому Духові, нині і повсяк час і на віки вічні.

Л. Амінь.

Всяке дихання нехай  хвалить Господа.

    Стих: Хваліте Бога у святинях Його. Хваліте Його у твердині сили Його.

 

Євангеліє

Св. Щоб сподобилися ми слухання святого Євангелія, Господа Бога молім.

Л. Господи помилуй. (3)

Св. Премудрість прості, вислухаймо святого Євангелія. Мир всім.

Л. І духові твоєму.

Св. Від Луки святого Євангелія читання.

Л. Слава Тобі, Господи, слава Тобі. †

Читається євангеліє Луки 1, 39-49.56.

Тими днями Марія, зібравшися, пустилася швидко в дорогу в гірську околицю, в місто Юди. Увійшла вона в дім Захарії і привітала Єлисавету.

І як почула Єлисавета привіт Марії, здригнулася дитина в її лоні, і Єлисавета сповнилася Святим Духом і викликнула голосом сильним: “Благословенна ти між жінками й благословен плід лона твого. І звідкіля мені це, що прийшла до мене мати Господа мого? Ось бо, як голос твого привітання залунав у моїх вухах, дитина з радости здригнулась у моїм лоні. Щаслива та, що повірила, бо здійсниться сказане їй від Господа.”

І мовила Марія: “Величає душа моя Господа і дух мій радіє в Бозі, Спасі моїм, бо він зглянувся на покору слугині своєї; ось бо віднині ублажатимуть мене всі роди. Велике бо вчинив мені Всемогутній, і святе його ім’я.

Марія перебула в Єлисавети місяців зо три; потім повернулася до дому свого.

Л. Слава Тобі, Господи, слава Тобі. †

 

Благання

Св.– Пресвята Діво Маріє, Богородице пре-милосердна, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

Л. Пресвятая Богородице, спаси нас. (так відповідаємо на кожне благання)

– Мати Христа Бога нашого, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Мати предвічної любови, радуйся і спаси тих, що на тебе уповають.

– Мати Божої благодаті, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Діво,  непорочно зачата, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Діво, від херувимів світліша, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Діво, від серафимів славніша, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, голубко неоскверненна, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, запашно квітко дівицтва, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, добра вихователько дів, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, покрове світу, ширший від оболоків, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, заступнице перед справедливим  суддею, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, потіхо заплаканих, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, прибіжище грішників, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, посереднице, що не покинула нас після Свого успення, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

– Маріє, єдина чиста і благословенна, радуйся і спаси тих, що на Тебе уповають.

 

 

 

Молебні стихири до Пресвятої Богородиці

       За всіх Ти молишся, благая٭. За тих що прибігають з вірою٭ Під могутній Твій покров, ٭Бо іншого тривалого порятунку перед Богом, ٭В бідах і скорботах, ми грішні, не маємо, ٭Обтяжені гріхами незліченними ٭ Мати Бога Вишнього, ٭Тому-то ми до Тебе припадаємо: ٭Ізбав від усяких негод рабів Твоїх.

Стих: Пом’яну ім’я Твоє у всякім роді і роді.

       Всіх скорбних радість٭ І пригнічених заступниця, ٭І голодуючих кормителька, ٭ Скитальців потіха, ٭Бурями гнаних пристань, ٭Хворих посіщення, ٭Немічних покров і заступниця, ٭Жезл старости, ٭Мати Бога Вишнього٭ Ти єси Пречистая: ٭ Поспішися, молимся, ٭Щоб спастися рабам Твоїм.

Стих: Слухай, дочко і споглянь і прхили вухо Твоє.

       Радуйся Пречистая Діво, ٭Радуйся цінний скиптре Царя Христа, ٭Радуйся зростивша грозно таїнственне, ٭Радуйся двере небесна, ٭І неопалима купино, ٭ Радуйся всемірне світло, ٭Радуйся всіх радосте, ٭Радуйся вірних спасення, ٭Радуйся заступнице всіх християн, ٭І прибіжище Владичице.

Слава Отцю і Сину і Святому Духові і нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь

       Радуйся вселенної похвало, ٭Радуйся храме Господній, ٭Радуйся горо тінню сповита, ٭Радуйся всіх прибіжище, ٭Радуйся світильниче золотий, ٭Радуйся славо православних всечесна, ٭Радуйся Маріє Мати Христа Бога, ٭Радуйся раю, ٭ Радуйся божественна трапезо, ٭Радуйся тіне, ٭ Радуйся ручко всезолота, ٭Радуйся всіх уповання.

Св. Помилуй нас, Боже, по великій милості Твоїй, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Л. Господи, помилуй. (3)

Св. Ще молимось Господеві Богу нашому, щоб вислухав голос моління нас, грішних, і помилував рабів Своїх (тут можна вставляти імена тих, за кого молимося), і охоронив нас від усякої скорби, біди, гніву й нужди і всякої болізні душевної і тілесної, і дарував нам здоров’я з довголіттям, промовмо всі: Скоро вислухай і милостиво помилуй.

Л. Господи, помилуй. (3)

Св. Ще молимось, щоб зберегтися городові цьому і святому храму цьому,  і всякому городові, селу і країні, від голоду, загибелі, землетрусу, потопу, граду, вогню, меча, нападу чуженців і міжусобної брані, і щоб Він був милостивий, довгопривітний і добропомічний, благий і чоловіколюбний Бог наш і відвернув увесь гнів свій, що наступає на нас і ізбавив нас від належної праведної Своєї погрози і помилував нас. Л. Господи, помилуй. (3)

       Св. Ще молимось, щоб Господь Бог вислухав голос моління нас, грішних і помилував нас по великій Своїй милості. Особливо молимось за весь український народ, за добробут і злагоду в наших сім`ях і родинах, за всіх тих, що скитаються по світі в пошуках кращої долі і на важких роботах поневіряються. Ще молимось за Боже благословення для всіх наших братів і сестер тут, і по цілій Італії проживаючих, за здоров`я і за спасіння їх. Л. Господи, помилуй. (3)

       Св. Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, уповання всіх кінців землі і тих,  що на морі далеко, і Милостивий, будь милостивим, Владко до гріхів наших і помилуй нас. Бо милостивий і чоловіколюбець  Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцу і Сину і Святому Духо-ві, нині і повсякчас і на віки вічні. Л. Амінь.

       Св. З умилінням усі голови (або коліна, в залежності від часу їи потреби) приклонивши, Господеві помолімся. Л. Господи помилуй.

Молитва до Пресвятої Богоматері:

Прийми, о всеблагопомічна, пречиста Госпоже, Владичице Богородителько, ці чесні дари, що Тобі єдиній належаться, від нас, недостойних рабів Твоїх. Ти з усіх родів вибрана, Ти показалася вищою від усього небесного і земного творіння, тому що через Тебе Господь сил був з нами і через Тебе ми Сина Божого пізнали і сподобилися святого Тіла Його і пречистої Крови Його.

Тому блаженна єси в родах родів, богоблаженная, бувши від херувимів світліша і серафимів чесніша. І нині, всепіта, Пресвятая Богородице, не переставай молитися за нас, недостойних рабів Твоїх, щоб ми ізбавилися від усяких хитрощів лукавого і від усякого підступу і щоб збереглися ми непошкодженими від усякого диявольського отруйного нападу.

Але молитвами Твоїми аж до кінця збережи нас неосудженими, щоб ми, спасені твоїм заступництвом і поміччю, возсилали славу, хвалу, подяку й поклін за все у Тройці єдиному Богові і Створителеві всього, нині і повсякчас і на віки вічні.

Л. Амінь.

 

Інша молитва до Богородиці

Царице моя преблага, надіє моя, Богородице, захисте сиріт, іноземців пристановище, засмучених радосте, скривджених покровителько! Глянь на мою нужду і на моє горе, поможи мені немічному, провадь мене недосвідченого. Ти ж бо моє горе знаєш, розвій його, якщо бажаєш, бо не маю іншої допомоги, ні захистниці, ні ласкавої розрадниці, крім Тебе, о, Божа Мати, бо Ти мене охорониш і захистиш по всі віки. Амінь.

       Св. Премудрість.

       Л. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

       Св. Слава Тобі, Христе Боже наш, слава Тобі.

       Л. Слава Отцю і Сину і Святому Духові і нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь. Господи помилуй (3). Благослови.

       Св. Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої Своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Л. Амінь.