• Феномен отця Блажейовського

    21 березня у світлиці церкви св. Стефана Генуї експонувались вишивані ікони отця-доктора Дмитра Блажейовського.
    Із відгуків :
    Давно чула про священика, який складає схеми вишивання ікон технікою «хрест» і «півхрест». Хотіла познайомитись з його роботами. І от випала чудова нагода. Не віриться, що отець Дмитро так віртуозно володіє голкою, гармонійно добирає кольори.
    Мене зачарували чудотворні ікони Богородиці. В них, переданих вишивальником на полотні, дуже багато любові і позитивної енергетики. Неможливо відвести погляду. Думаю, це саме те, що потрібно для концентрації уваги під час молитви.
    Ікони вишивали в мене вдома і мама, і дружина. Але ці ікони якісь особливі. Може тому, що на виставці представлені саме чудотворні Богородиці з Гошева, Мукачева, Неустанної Помочі.

      Мене полонила ікона Матері Божої Неустанної Помочі. Пам’ятаю, у солом’яній хатині моєї бабуні на стіні висіла саме така ікона. Але не вишита, намальована на папері. Час знищив її. Коли побачила вишивану, до того ж так гарно, хотіла б придбати. Не знаю, правда, наскільки це можливо.
      Духовна особа своїми словами відтворює образ Бога. А тут ще й руками передає велич Творця. Захоплююсь!
      Я сама вишила у своєму житті, особливо заробітчанському, коли так багато недоспаних ночей, стільки пережитих тривог, не один образ. Але захотілось відшити Мучаківську Богородицю. Купила схеми отця Блажейовського і з Божою поміччю реалізую свою мрію.
      Це правда, що вишивання виводить з депресії. Переконалась на власному досвіді. А якщо шити ікони, то від них не тільки набираєшся сили, енергії, а й освячуєшся.
      Виставка Блажейовського дала мені поштовх продовжувати саме іконовишивання. Так як в нього не вийде. Але я буду старатись.
      Я родом з Львівщини. І коли побачила лик Гошівської Богоматері, – защеміло серце. Вона стільки чуд зробила у моєму житті, що захотілось мати тут саме таку, якою відтворив її священик Блажейовський.
       Роками молюся до Матері  Божої Неустанної Помочі. І серед усіх виставлених ікон на виставці одразу впізнала мою велику покровительку. Не знаю чи Бог дасть сили і здоров’я закінчити літами будовану хату. Але якщо придбаю при такій можливості цю    ікону, то впевнена, що вона заведе мене під власний дах на рідній землі.
       Такі емоції, щирі захоплення викликали роботи отця доктора Дмитра Блажейовського. Звичайно, нереально, тим більше в наших умовах, представити всю вишивальницьку творчість митця – віртуоза. Але досить навіть декількох вишиваних ікон, хоругвів, щоби виявились високий талант, неординарне мислення творця, політ небесної фантазії так тісно переплетений із земною реальністю. Вишивальницька спадщина отця Дмитра налічує сотні робіт, та не в кількості справа. Його релігійними вишивками любуються в Німеччині, Австралії, Франції ( Люрд ), Америці, Канаді, Бразилії, Аргентині, Італії. Музей вишиваних ікон Блажейовського у 1999 році відкрився у Львові, в якому зібрано понад 80 робіт. Директор цього музею отець Ігор Ковальчук і представляв нам творчість митця. З його слів вдалось довідатись про життя Блажейовського.
      Народився він у Вислоці Горішнім на Лемківщині. Вчився у Перемишльській гімназії. Філософію, теологію та історію студіював у Римі в 1933 – 1946 роках. Свячення прийняв у Римі в 1939 році. У 1942, 1946 роках захистив два докторати з теології й історії Церкви в Папських університетах Урбаніянум і Григоріянум. З 1947 по 1973 роки працював душпастирем в США. Побудував церкви для українців греко – католиків у Хюстоні, Тексас, Сант Джозеф Мізурі, Омега Небраска, Денвер Колорадо. З 1973 року по нинішній час займається науковою працею в Римі.
      Видав друком 25 історичних праць, з них Шематизми ( церковні довідники ) Львівської архієпархії, Перемишльської і Станіславської єпархій і діаспори. Остання, приміром, обсягом у 1340 сторінок. Це спис всіх церковних організацій і священиків, які правили останні сто років.
      Отець доктор активно працює у Ватиканських архівах. Видає друком праці з історії Української Церкви і України. Його хвилюють і болять теми національно – релігійного виховання молоді, яким присвятив 15 своїх досліджень. Захоплення вишиванням вилилось у 14 збірок української релігійної вишивки, в котрі увійшли розроблені ним 300 різновидів схем вишивання ікон.
      Популяризації українського іконовишивання Блажейовського сприяють регулярні виставки, яких лише в Україні вже проведено понад 150. Влаштовувались вони і за кордоном – в Італії, Німеччині, Бельгії, Португалії, Литві, Естонії, США, Канаді. Музей у Львові створений за бажанням митця, щоби люди могли приходити сюди відшивати його твори для образів, іконостасів, хоругв, фелонів. Особисто отець вишив майже 30 різновидів чудотворних ікон Пресвятої Богородиці, зокрема Зарваницької, Гошівської, Вишгородської, Крехівської. Його унікальний вишиваний іконостас відтворили українські заробітчани у Реджо Емілії ( Італія ), що повчально і для нас.
      Приємно, що ми в Генуї мали можливість придбати схеми вишиваних робіт отця Блажейовського, могли замовити уподобані ікони для придбання.
      2010 рік особливий у житті отця доктора Дмитра Блажейовського. 2 квітня виповниться 71 рік священства, а 21 серпня – перший столітній ювілей від народження. Він повний задумів і пошуків. Працює над працею про минуле і майбутнє ( ! ) українців в історичному аспекті. Розробляє нові схеми вишивок. А у час відпочинку порається на власному городі, який створив собі на  терасі у Римі. Тут є весь набір овочів, як в Україні. Вже думає чим би то ще зайнятися, коли виповниться сто років. До речі, захоплення вишиванням прийшло до нього у 60 років. Це нам на науку, бо в такому віці вважаємо себе зреалізованими, вичерпаними, ні на що не здатними. Феномен Блажейовського переконує : людині, яка живе з Богом і у Бозі, підсилу багато нереальних, фантастичних речей.