• Вишкіл голів церковних братств Лігурії

    Слава Ісусу Христу! Всі ми знаємо яку велику роль в житті країни, міста, будь-якої організації, також і сім’ї відіграє влада, тобто, люди, які керують та приймають рішення. І кожен, мабуть, відчув на собі цей вплив – позитивний, якщо прийняті рішення були добрі, і негативний – якщо ні. Слід зазначити, що між тими, хто керує і тими, ким керують є тісний взаємозв’язок та взаємовплив. Тому стає зрозумілим, чому о. Віталій просить парафіян молитись за владу, також і церковну, за громаду, церковне братство попри свої приватні молитви. І братство взяло на себе добровільний молитовний обов’язок – молитись за нашу громаду, священика. Молитви у цьому наміренні, а також різні види благочинності випрошують у Бога, крім інших ласк, дар мудрості, розуму в прийнятті рішень, які потім позитивно впливають на життя цілої громади. Можливий і негативний процес – ненамолений священик та громада мають набагато більші шанси, так би мовити, “вскочити у халепу”. І наша молитва на Літургії, що “…всякий звершений дар з висоти є, що сходить від тебе, Отця світла…” нам делікатно натякає на що здатна людина сама без Бога – мало на що добре. Крім того, щоб розвиватись і крокувати в правильному напрямі – до спасіння, окрім Божого благословення, потрібні і власні зусилля.
    Саме для цього у неділю вранці 29 січня цього року відбувався вишкіл голів церковних братств та їх заступників з трьох громад Лігурії: Савони, К’яварі та Генуї і проходив у Генуї в церкві св. Степана. Провідником зустрічі був о. Віталій. Головний акцент ставився на виконання різних завдань та цілей, не випускаючи з уваги головних: збереження єдності (як в громаді, так і між громадами), нашого спасіння у церковних спільнотах, бо, як кажуть святі отці, – поза церквою спасіння немає. Також проводились вправи на покращання “зорових” здібностей керівників – бачити громаду, її атмосферу, потреби, бажання, перспективи, наслідки. Словом, те, що потрібно, щоб відчувати громаду.
    На майбутнє хотілося б  частіше таких зустрічей, а також у ширшому колі. Читачів “Вісника” закликаю крім приватних молитов, молитись також за всяку владу, а також церковну. Дякую всім учасникам цієї зустрічі та її провіднику. До зустрічі на сторінках “Вісника”.

    Андрій Мельникович
    Генуя – Тернопіль.