• Візит Порошенко Марини до Генуї

    17 жовтня 2014 дружина президента України, вельмишановна Марина Порошенко, здійснила приватне 17 жовтня 2014 дружина президента України, вельмишановна Марина Порошенко, здійснила приватне паломництво до святих місць Генуї і відвідала громаду українців в столиці Лігурії.

    Свою приватну молитву вона здійснила у кафедральному соборі св.Лаврентія, де перебувають мощі св. Івана Хрестителя. Опісля, пані Марина зустрілася з українською громадою. У складі делегації, окрім першої Леді, були: Олена Перелигіна, дружини посла України в Італії, Картиш Олена дружина Генерального консула України у м.Мілан та віце-консул Вікторія Жерьобкіна.

    На площі св. Степана громада, за українським звичаєм, привітала пані Марину хлібом і сіллю. Зі своєї сторони пані Марина засвідчила громаді навзаєм свою повагу і бажання об’єднатися в молитві за мир в Україні.

    Молитва за мир відбулась у тисячолітньому храмі св.Степана у крипті св. Архангела Михаїла, у якій звершуються моління ще з 5 століття.

    У текстах молитов лунали заклики до св.Михаїла Архангела про захист нашої держави і народу від усякої ворожої сили, і в молитвах перед мощами св.Степана люд Божий благав про сокрушення сердець і прощення ворогам.

    Делегація з України разом із вірними взяла активну участь у молитвах за мир. Це є очевидне свідчення того, що доля України є спільним пережиттям, незалежно де є українська душа, і хто при якій посаді.

    Після благословення святими мощами Первомученика Степана, паломники могли приклонитися і вшанувати їх. Богослужіння провів капелан українців о. Віталій Тарасенко у спів-служінні пароха храму Дон Паола Ромео і генерального вікарія Монсеньора Марко Долді.

    Представник архиєпископа передав вітання від кардинала Анжело Бан’яско і запевнив в молитві за мирне врегулювання ситуації в Україні. Пані Марина від себе і від імені Президента подякувала італійській церкві за підтримку українського народу.

    Опісля, дружина Президента подякувала усім за спільну молитву, за присутність, за єдність, за свідомість. Наголосила на тому, що ми у дуже важливому часі. У відповідь усі присутні спонтанно заспівали гімн України, не приховуючи сліз від емоцій, що ще більше підкреслили потребу в єдності народу і влади: «Ще не вмерла України ні слава, ні воля!»

    Тепла гостинна атмосфера, смачні страви української та італійської кухні, сміх дітей, привітання від представників громади міст Генуї, Савони та К’яварі – все це об’єдналось у святковій програмі, яку підготували для шановних гостей у Світлиці при храмі. Основна мета – заснування, розвиток і зріст української спільноти під опікою Церкви.

    «Перед нами є виклики і тут на імміграції ми вчимося їх вирішувати. Бог нам допомагає тут і віримо, що допоможе в Україні. Все буде добре» – зазначили представники громад.

    Пані Марина була витонченою та елегантною у поведінці і водночас проста у стосунках та спілкуванні з людьми. Молоді мами радо спілкувалися з пані Мариною і запитали: «Яку пораду дасть Перша Леді України для мам-початківців щодо виховання дітей?» Довго не задумуючись, вона зазначила: «У цьому часі дітей потрібно виховувати в строгості, але з великою любов’ю. Приділяти велику увагу освіченості та розвитку особистості»

    Було багато бажаючих поспілкуватися із Дружиною Президента і почути її розумні свідчення. Прощаючись із громадою пані Марина пообіцяла, що повернеться до Генуї, адже була відчутна потреба у таких зустрічах.

    Українські іммігранти далеко від свого дому пережили прекрасні моменти, відчули підтримку Першої Леді України і багато з присутніх, проводжаючи очима кортеж, не одноразово зазначали, що тепер вони мають достойного Президента і віра у переміни в Україні зміцніла.

    Спасибі усім, хто посприяв в організації цієї значимої події. Дай Боже, щоб сталось, як молились і благали Всевишнього, щоб прийшов мир і добробут на нашій українській землі.

      Яніна Зибенко,
    Генуя.

    Нагадаємо, що в цей час у Мілані відбувалась зустріч Президента України Петра Порошенка з лідерами Євросоюзу.

    Відео: https://www.facebook.com/video.php?v=704074089662126&l=7422552578713970649