• Як гарно святкує Пасху Україна!

    В останню неділю місяця квітня року 2011 християни усього світу відсвяткували Воскресіння Христове. Православні і католики об’єдналися в спільному переживанні Господніх мук та радості Великодня.

    Так і ми, українці, живучи тут, в Італії, поспішали до церкви, щоб привітати один одного з Воскресінням Господнім.
    Наша церква св. Степана, як завжди, повна людей на Великдень. Всі чекали о. Віталія, а ще у цьому році до церкви завітав єпископ м. Генуї, щоб привітати нашу громаду. Для кожного із нас це справді Великий день. До нього готувалися ми протягом 40 – денного посту.
    У святковому вбранні, з кошиками в руках, з гарним настроєм провели ми Пасхальне Богослужіння. Привітання єпископа та о. Віталія наповнили наші серця радістю, вони благословили нас і наші родини, які перебувають на рідній землі. По закінченні святкової Літургії відбулося освячення пасок і пасхальних крашанок, які були роздані всім присутнім.
    В нашій світлиці зібралася велика українська родина, яка вітала однин одного словами "Христос Воскрес – Воістину воскрес". Пригощалися паскою та смачними стравами, які приготували для цього Великого дня.
    Група "Свято" привітала всіх присутніх в залі, лунали пісні, вірші. А потім п. Оля запросила всіх на "Гаївки". На дворі біля церкви зібралися всі бажаючі повеселитися. Правда, це були одні жінки, тільки один хлопчина приєднався до нас – син п. Василя і п. Наталі – Василько. Дякуємо йому, що прикрасив нашу жіночу компанію. Всі були веселі, смішні, щасливі. Водили хороводи, співали пісні, жартували. Італійці зупинялися, вітали нас, а ми їх, фотографували нашу забаву. А ми раділи тому, що можемо показати свою культуру, свої традиції.
    На другий день Пасхи наша громада була запрошена на святкування п’ятої річниці створення церковної громади в м.К’яварі. Зустрічали нас на вокзалі дівчата – господині з паскою на вишитому рушнику та з українським прапором. Як то приємно, коли тебе чекають, коли тобі раді! А к’яварці вміють і зустрічати і пригощати!
    Після святкової Служби всі були запрошені до столу. Невеличка група, яка приїхала із Генуї на святкування приготувала привітання для господарів свята. Олег та Андрій показали сценку "Два куми", а дівчата з гр. "Свято" привітали віршами та піснями. Особливо сподобалася пісня, яка була присвячена о. Віталію "Спаси, помилуй, Господи". Дякуючи Богу і нашому отцеві, ми можемо ось так, усі разом зібратися в свята. Далеко від рідних домівок, нам бракує наших сімей, родин, друзів, особливо, коли приходять свята. Але коли ми збираємося разом, то, звичайно, легше переносимо ту ностальгію, яка є в кожного із нас за рідним краєм.
    К’яварці підготували дуже гарне свято з концертом і танцями, а також з смачними стравами, задали всім веселий настрій на цілий місяць.
    На вокзалі, чекаючи потяг до Генуї, ми ще довго співали всі разом наші пісні. Італійці зупинялися і слухали, слухали і думали: "як гарно святкує Пасху Україна".
    Ольга Клепус, Генуя-Житомир.