• Вишиванки на фестивалі культур “Genova-SUQ 2010”

    “Минулого року кілька хвилин, а цього року для вас є ціла година!” –  так звернулись організатори фестивалю до української громади при храмі Св.Степана у Генуї. У кінцевому результаті це були дві години: один виступ о 17.оо, а інший о 21.оо. День 13 червня – це був справжнісінький день нашої культури і наших традицій. Італійці ознайомлювались із красою співу нашого церковного хору, що під керівництвом п.Лілі Белінської виконував народні пісні.

    А блиском милозвучності полонила п.Ольга Клепус, колишня солістка відомого хору із Житомира.

    Тексти пісень та зміст влучно були перекладені і роз’яснені із допомогою п.Оксани (нашої співвітчизниці, вчительки італійської мови при громаді).

    Хоча деякі пісні не потрібно було перекладати, адже переклад звучав вже у пісні. Так матушка Любов і п.Оксана виспівали нашу “Чернову Руту” італійською мовою.

    Дівчатка із нашої танцювальної групи, яку очолила та підготувала Юля, у минулому в Україні хореограф танців, полонили всіх глядачів. Танець минулого став виражений у сучасному виконанні. Саме він на завершення змінив думку багатьох, що українська творчість є ностальгічна. Може й так і та є, але це цього вечора, коли наші серця наповнювались радістю, що було дуже близьким до домашнього затишку.

    На фестивалі культур "SUQ"PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket PhotobucketУ п’ятницю, 11 червня, в «Porto Antico» відкрився фестиваль культур «SUQ» (базар), який тривав два тижні. На ньому кожен день виступали представники якоїсь країни. Організатори фестивалю ставили собі за мету залучити до участі всі національності, які проживають на території Генуї та провінції, щоб познайомити присутніх з культурою, кухнею та національними традиціями. Наша громада була запрошена і мала честь представляти Україну у неділю 13 червня з 17:00 до 17:45, та з 21:00 до 21:40. Хочу сказати, що всі ми з великим ентузіазмом взялися до підготовки виступу. Всю організацію взяла на себе Ольга Клепус. Вона добре обдумала програму виступу, організувала ансамбль жінок, також запросила з м. К’яварі акордеоніста Валерія Петращука та соліста Миколу Гутника. Ми вперше виступали на людях і думаю, що нам у цьому допомогли спільні молитви. Успіх було видно по оплесках, які лунали після кожної пісні. Коли ж прозвучала пісня «Тече вода» у сольному виконанні замісника церковного братства, зал вибухнув бурею овацій. Гарно влились у наш колектив Микола та Валерій. Вони, хоч і живуть у К’яварі, приїхали і взяли активну участь у виступі. Через газету хочу висловити їм обом щиру подяку від нас, жінок м.Генуї. Дуже всім сподобалась пісня «Червона рута», яка прозвучала італійською мовою у виконанні Люби Тарасенко та Оксани Сметанюк. Не залишили нікого байдужим пісня тріо Віри Луцюк, Ірини Лазорко та Ольги Клепус «Чорні очка, як терен» та пісня «Як пішла я заміж», яку виконала Ліля Білінська. Всю нашу програму вела італійською мовою Оксана Звір – наша вчителька італійської мови. Перед кожною піснею вона коротенько розповідала її зміст. Особливо хочеться відзначити виступ танцювального колективу наших дівчат. Всі були у захопленні від їхнього запального танцю. Про те, що наш виступ вдався можу сказати зі слів людей, які зупиняли нас на вулиці та дякували за хороший відпочинок. Розмовляла з італійкою, яка була присутня на концерті; захопленню її нашими костюмами і талантами не було меж.
    Думаю, що ансамбль, окрилений успіхом, і надалі буде знайомити італійців з нашою Батьківщиною.
    Від щирого серця бажаю всім нам Божого благословення!
    Віра Григориця, Генуя.